Van sanatorium tot modern bedrijvenpark

De locatie van Berg en Bosch ademt historie: de historie van het voormalige sanatorium dat hier in 1933 werd gevestigd. Enkele gebouwen herinneren nog aan die vroegere functie.

Longarts dr. Willem Bronkhorst – naamgever van de laan waaraan Berg en Bosch is gevestigd – zag als eerste de gezonde perspectieven van deze schitterende plek. In totaal beslaat het park 33 hectare bos, aan de rand van Bilthoven. Architecten van naam en faam richtten het terrein in, in de stijl van de toen populaire Delftse School. De zusters Dominicanessen verpleegden er patiënten met longklachten. Klooster, kapel en kunstwerken herinnerden patiënten aan de religieuze opzet van Berg en Bosch.

Stijl en historie, de kernwaarden van Berg en Bosch

Vanaf de jaren zestig veranderde de functie: niet langer meer was Berg en Bosch een sanatorium, maar een algemeen ziekenhuis. Tot 1993 zou Medisch Centrum Berg en Bosch blijven bestaan. Een faillissement beëindigde het voortbestaan van het ziekenhuis, maar gelukkig niet van de prachtige ambiance.

Oude foto van Berg en Bosch

Delta Lloyd Vastgoed erkende de potenties als bedrijvenlocatie. Met gevoel voor stijl en historie is het gebied heringericht en geschikt gemaakt voor bedrijfsvestiging, deels door uitbreiding, deels door renovatie. En nog altijd herinneren de huurders aan de oorsprong van Berg en Bosch, met vertegenwoordigers uit sectoren als zorg, gezondheid, sociaal-maatschappelijk werk, cultuur en educatie.

Fotoboek Mensen Berg en Bosch

Meer weten over de historie van Berg en Bosch? Bekijk hieronder het fotoboek Mensen van Berg en Bosch dat rond 1950 is opgesteld door Martien Coppens.

Mensen van Berg en Bosch

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen